Jak zwykle przepyszne ciasto zaczerpnięte z Kwestii Smaku
Składniki:
Ciasto na spód: 300 g mąki pszennej (np. tortowej), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 g masła, schłodzonego, 2 jajka.
Masa serowa: 400 g tłustego twarogu gładko zmielonego*, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (nie dodawałam), 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej**
oraz: 400 g jagód
* lub sera mascarpone lub 400 g odsączanego na sicie przez 16-20 godzin jogurtu greckiego jak w tym przepisie na masę jogurtową.
** najlepiej śmietany 36% Łaciatej, jeśli używamy mascarpone nie musimy koniecznie jej dodawać
Forma o wymiarach około 20 x 30 cm posmarowana masłem.
Przygotowanie:
Forma o wymiarach około 20 x 30 cm posmarowana masłem.
Przygotowanie:
Ciasto na spód:
mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier,
cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekać nożem
na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie
ciasto. Ciasto można też przygotować w melakserze lub w robocie
kuchennym. Uformować kulę, następnie spłaszczyć ją dłonią i włożyć do
lodówki na około 30 - 60 minut.
Masa serowa:
do miski włożyć ser, skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier, cukier
wanilinowy i proszek budyniowy. Wymieszać. W oddzielnej misce ubić
śmietanę 30% lub 36% na sztywną pianę.
Piekarnik nagrzać do 180
stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno oraz boki formy na
wysokość około 2 cm. Aby to zrobić najlepiej ciasto rozwałkować
bezpośrednio na papierze do pieczenia (ciasto może się kleić i rwać).
Następnie przenieść je nad formę, odwrócić papierem do góry, wyłożyć
ciasto do formy, odkleić papier. Dokleić brakujące miejsca ciastem tak
aby nie było przerw i masa nie wypłynęła.
Delikatnie połączyć
łyżką masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać
jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez około 35 minut lub nieco dłużej, aż boki i spód
ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor a masa serowa będzie
ścięta (z rzadszego sera może potrzebować nieco więcej czasu). Masa
dodatkowo jeszcze trochę zastygnie po ostudzeniu ciasta.
Powyżej przepis z kwestii smaku. Ja dałam trochę mniej cukru i mam trochę większą brytfankę.
Dałam twaróg wiejski tłusty z Piątnicy oraz smietankę Łaciatą 30%. ciasto co prawda nie wyrosło tak jak w oryginale ale i tak było przepyszne. Moje przypuszczenia dlaczego nie wyrosło to: wzięłam śmietanę 30% a nie 36% i sera nie zmieliłam tylko rozgniotłam
widelcem i jeszcze jeden powód mógł być za długo ubita śmietana stała i
czekała na połączenie.
Komentarze
Prześlij komentarz