Składniki: masło do natłuszczenia formy lub papilotki, 75 g masła, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyzeczki cynamonu, 50 g wiórków kokosowych, 2 jaja, 100 g brązowego cukru, 150 g jogurtu naturalnego, 2 banany, ewentualnie cukier puder do posypania.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wgłębienia w blaszce natłuścić lub włożyc papilotkę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, wiórkami kokosowymi (wcześniej 2 łyzki odłożyć do dekoracji). Jajka rozmącić, dodać do nich cukier, płynne masło oraz jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać do płynnych składników. Do płynnych składników dodać mieszankę suchą i wymieszać, żeby się wszystko połączyło. Ciasto rozłożyć równomiernie do zagłębień na muffiny, posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi, piec 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffinki pozostawić w formie na 5 minut od wyjęcia z piekarnika.. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz