Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej,
3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków) - ja dodałam przyprawy do piernika,
1/4 szklanki brązowego cukru,
2 - 3 suszone figi, drobno posiekane,
100 g posiekanej czekolady,
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
2 jajka,
1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
1/4 szklanki miodu,
1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
3 średnie dojrzałe banany
Forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i wysypana otrębami żytnimi lub pszennymi.
Przygotowanie:
1 szklanka mąki pszennej razowej,
3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków) - ja dodałam przyprawy do piernika,
1/4 szklanki brązowego cukru,
2 - 3 suszone figi, drobno posiekane,
100 g posiekanej czekolady,
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
2 jajka,
1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
1/4 szklanki miodu,
1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
3 średnie dojrzałe banany
Forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i wysypana otrębami żytnimi lub pszennymi.
Przygotowanie:
Piekarnik
nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać
wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon,
gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, figi, orzechy i
znów wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód,
jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę,
następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć
delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.
Masę
wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na
środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić,
Ciasto to robiłam już 4 razy za każdym razem wychodziło inne z racji zmienianych proporcji bakalii, ale zawsze sie udawało i wychodziło pyszne. im więcej doda się fig tym ciasto jest bardziej mokre, więc nie należy z nimi przesadzać 3 figi to moim zdaniem max.
Oprócz cynamomu dodaje jeszcze pół łyżeczki przyprawy do piernika.
Zamiast mąki pszennej razowej dałam 2 razy mąkę żytnią i tez wyszło super.
Nie dodałam orzechów, ponieważ mam zbyt małe dziecko na jedzenie orzechów a chciałam mu dać ciasta.
Dodałam gorzką czekoladę, która moim zdaniem sprawdza się w tym przepisie rewelacyjnie.
Komentarze
Prześlij komentarz