czwartek, 26 kwietnia 2012

Pijak


Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: ½ kostki masła, ½ kostki margaryny, 3 żółtka, ¾ szklanki cukru pudru, 50 ml spirytusu lub 100 g wódki, kakao (ile kto uważa), zapach rumowy.

Przygotowanie: Ubić pianę z białek z cukru. Żółtka wymieszać z 1 łyżką ostudzonej wody. Pianę połączyć z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać i upiec. Z ciepłego wydrążyć środek pozostawiając ok. 1 cm brzegu i tak, aby nie zrobić dziur w dnie (tak jak do „kopca kreta”). Wydrążone ciasto wrzucić do garnka, dodać składniki kremu i wszystko zmiksować. Krem włożyć w wydrążone wcześniej ciasto. Zalać polewą czekoladową, można posypać np. wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz