sobota, 19 marca 2011

Smażony łosoś w sosie chłodnikowym

Składniki na 2 osoby
2x łosoś w dzwonkach, ok. 0,5kg
duży kubeczek jogurtu greckiego
szczypior, natka pietruszki
młode ziemniaki

Przyprawy
Skórka z 1/4 cytryny (nie dużo)
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oliwy z oliwek
tymianek
kropla sosu sojowego
masło, dużo masła

Zalety
+ bez czosnku ani cebuli
+ lato na stole o dowolnej porze roku

Przed przygotowaniem dania należy kilka godzin wcześniej obsypać łososia przyprawami (sól, pieprz, tymianek) i skropić cytryną.

Ugotować ziemniaki. W tym samym czasie przygotować 0.5l sosu chłodnikowego w pojemniku 0.5l (ładnym do podania na stół). Do jogurtu wsypać posiekany szczypior i natkę pietruszki, dolać oliwy, posolić i spróbować. Sos sojowy na prawdę kapkę. Skrórka cytryny dla aromatu - nie dodawać soku z cytryny do jogurtu!

Na patelni rozgrzać mocno olej, zmniejszyć natężenie grzania i smażyć łososia pod przykryciem jak najkrócej (max 5 minut), przekładając go dokładnie raz. Pod koniec wyłożyć trochę masła na rybę.

Ziemniaki obłożyć wiórkami masła, posypać koperkiem. Wyłożyć łososia i podawać. Sos chłodnikowy wystawić na stół tak aby można go było nakładać łyżką.

Ponieważ sosu jest dużo, jogurt nie może być zimny aby nie schłodził zbytnio dania.

Podawać z białym wytrawnym lub półsłodkim winem, najlepiej o aromacie cytrusowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz