środa, 23 marca 2011

Kotleciki wieprzowe w sosie winogronowo - rozmarynowym

Przepis pochodzi z serwisu Fine Cooking

Składniki na dwie osoby
0,5kg cienkich, małych kotlecików ze schabu środkowego
Duży kawał masła (około 80g)
3 łyżki oliwy z oliwek
Miseczka czerwonych winogron pokrojonych na pół, bez pestek
Szklanka czerwonego wytrawnego wina, polecamy Cabernet Savignion
Świeży lub suszony rozmaryn
Filiżanka rosołu (jeśli z kostki, nie solić potrawy)
sól, pieprz

Przygotowanie
Przyprawić kotleciki świeżo zmielonym pieprzem, nie solić.
Rozpuścić 3/4 całego masła na patelni, dodać oliwę. Poczekać aż się rozgrzeje, w międzyczasie kończąc odpestkowywanie winogron. Wrzucić kotleciki na średni ogień i obsmażyć szybko (max 2 min) z obu stron. Zdjąć na talerz i nakryć aby nie wystygły.

Kotleciki smarzone na patelni

Zwiększyć ogień i wlać na patelnię wino, wrzucić winogrona i rozmaryn. Mieszając sos zeskrobywać co najlepsze z dna pateli. Po 3 minutach dodać rosół i dalej mieszać wrzący sos aż będzie miał konsystencję syropu. Zlać z talerza z mięsem sos który wyciekł i dodać resztę masła.

Sos a w nim rozpuszczające się masło

Kotleciki podawać polane sosem, obłożone winogronami z dodatkiem ziemniaków z wody i czerwonym winem.

Podane z winem

3 komentarze:

  1. Panie Marcinie, wygląda to bardzo apetycznie, ale czy ziemniaczki powinnam polać masełkiem? Jak Pan sądzi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy winko "Cabernet Savignion" można kupić w Biedronce? / Jarek

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście że mozna a nawet trzeba !!

    OdpowiedzUsuń